deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Hazine yardımı 5 partiye gidecek

Hangi parti hazineden ne kadar yardım alacak?

Güncel Yayın: 20 Ekim 2023 - Cuma - Güncelleme: 20.10.2023 18:01:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinin ardından, TBMM’de 5 siyasi parti grup kurma hakkı elde etti. Bu partiler AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti oldu. Bu partiler yüzde 7 barajını aştıkları için Hazine yardımından da pay alacaklar.

Hazine yardımı, seçimde barajı aşan partilerin oy oranlarına göre belirleniyor. Buna göre, ocak ayında AK Parti’ye 1 milyar 329 milyon lira, CHP’ye 946 milyon lira, MHP’ye 376 milyon lira, İyi Parti’ye 361 milyon lira, Yeşil Sol Parti’ye ise 329 milyon lira Hazine yardımı ödenecek.

Ancak bu tutarlar yerel seçimler nedeniyle artacak. Kanun gereği, yerel seçimlerin olduğu yıllarda Hazine yardımı normal tutarın 2 katı olarak veriliyor. Bu yüzden, YSK’nın yerel seçim takvimini açıklamasının ardından 5 siyasi partiye ocak ayındaki tutar kadar daha fazla yardım yapılacak.

Böylece, AK Parti toplamda 2 milyar 658 milyon lira, CHP 1 milyar 892 milyon lira, MHP 752 milyon lira, İyi Parti 722 milyon lira, Yeşil Sol Parti ise 658 milyon lira Hazine yardımı alacak.

Öte yandan, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi kontenjanlarından seçilen milletvekillerinin CHP’den ayrılması, partinin aldığı Hazine yardımını değiştirmeyecek. Çünkü Hazine yardımı seçim sonuçlarına göre hesaplanıyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g