Anneler eski vücut ağırlığınıza dönmek için çok acele etmemelisiniz. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha rahat dönebilirsiniz.
Unlu, şekerli ve yağlı besinleri aşırı yememeye dikkat etmelisiniz.
HANGİ BESİNLERİ TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERMELİYİZ?
- Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin almalısınız.
- Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketmelisiniz.
- Her gün 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemelisiniz.
- Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveler ile birlikte tüketmelisiniz.
- Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler diyette her öğün tüketmelisiniz.
- D vitamini besinlerle yeterli miktarda alınamaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan yansıması ile sağlanır. Bu nedenle güneşlenmeye özen göstermelisiniz.
- Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanmalısınız. Doğal besinlerle yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
- Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından da zengindir. Ağırlık kontrolü yapılarak bu besinler tüketilebilir.
- Hazır meyve suları ve asitli içecekler yerine ayran, limonata ve taze sıkılmış meyve suları tercih etmelisiniz.
- Şeker boş enerji kaynağıdır. Pekmez ise kan yapıcı bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınabilecek önlemlerden birisidir.
- Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir.
- Çay kansızlığa neden olduğu için yemeklerle birlikte içilmemelidir. Çay, ikindi vakti gibi öğün aralarında yani yemek yenildikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, çaylara limon –limon suyu eklenmelidir.
- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
- Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Dyt. Tuba Nur KIVRAK
|