deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Bangladeş’te Nipah virüsü paniği: Çiğ hurma suyu içen adam öldü

Virüsler artık öldürmekle kalmıyor, kişilik değişimine de yol açıyor!

Sağlık Yayın: 31 Ocak 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 31.01.2024 19:27:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Bangladeş’te, meyve yarasaları ve domuzlar gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik bir virüs olan Nipah virüsü salgını yaşanıyor. Bu virüs, insanlarda akut solunum yolu hastalığı ve beyin iltihabına neden oluyor ve bulaşanların yüzde 75’i hayatını kaybediyor.

Sağlık yetkilileri, adı açıklanmayan bir adamın, enfekte meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyu içtikten sonra Nipah virüsüne yakalandığını ve öldüğünü duyurdu. Laboratuvar testleri de virüsün varlığını doğruladı.

Bölgede şu ana kadar 139 kişinin bu virüse yakalandığı bildirildi. Hayatta kalanların yüzde 20’sinde ise kişilik değişiklikleri veya nöbet bozuklukları gibi uzun vadeli nörolojik sorunlar görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Nipah virüsünü pandemi potansiyeli olan “öncelikli patojen” olarak listeliyor. Virüs, solunum ve merkezi sinir sistemlerine çok hızlı bir şekilde saldırabiliyor. Covid’in ölüm oranının yüzde bir civarında olduğu düşünülürse, Nipah virüsünün ne kadar tehlikeli olduğu anlaşılıyor.

Nipah virüsüne karşı henüz bir ilaç veya aşı bulunmuyor. Ancak, virüsü etkisiz hale getirecek aşılar üzerinde çalışan en az sekiz uzman grubu var.

Bilim insanları, Nipah virüsünün “kesinlikle yeni bir pandemiye yol açabileceğini” uyarısında bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri ise, virüsü “gelecekte kitlesel yayılma için tasarlanabileceği” gerekçesiyle Kategori C biyoterörizm tehdidi olarak değerlendiriyor.

Kaynak: medicalpark.com.tr

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g