deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Yapay Zeka Hangi Meslekleri Tehdit Ediyor? İşte Araştırmanın Sonuçları

Yapay Zeka Hangi Meslekleri Yok Ediyor? İngiltere’de Yapılan Araştırmanın Şaşırtıcı Sonuçları

Dünya Yayın: 04 Aralık 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 04.12.2023 18:59:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İngiltere Milli Eğitim Bakanlığı, yapay zekanın en çok hangi meslekleri etkileyeceğini araştırdı.

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI

Araştırmaya göre, muhasebeciler, danışmanlar ve psikologlar gibi beyaz yakalı işler, yapay zekanın en çok tehdit ettiği meslekler arasında.

Buna karşılık, sporcular, çatı ustaları ve çelik imalatçıları gibi el becerisi gerektiren işler, yapay zekanın ilerlemesinden en az etkilenecek meslekler.

Araştırmacılar, 365 farklı iş kategorisini, yapay zeka tarafından desteklenebilirliğine göre değerlendirdi. Her iş için gerekli olan yetenekleri, en yaygın 10 yapay zeka uygulamasıyla karşılaştırdılar.

Her işe, -2 ila 1,5 arasında değişen bir Yapay Zeka Mesleki Maruz Kalma puanı verdiler. Puanı yüksek olan işler, yapay zekanın yerini alması ihtimali yüksek olan işler.

YAPAY ZEKA TARAFINDAN YERİ ALINACAK MESLEKLER

Araştırmacılar, yapay zekanın yerini alması ihtimali yüksek olan mesleklerin, genellikle daha yüksek eğitim seviyesi gerektiren meslekler olduğunu buldu.

Yönetim danışmanları ve iş analistleri, 1,49 puanla en yüksek risk altında olan meslekler oldu.

Onları, finans yöneticileri ve direktörler, muhasebeciler ve psikologlar izledi. Hukuk meslekleri de 1,4 puanla en riskli meslekler arasında yer aldı.

Yapay zeka, hukuk mesleğinin bazı alanlarında zaten kendini göstermeye başladı. Geçen ay, yapay zeka tarafından hazırlanan ilk sözleşme imzalandı.

Araştırmacılar, ayrıca ChatGPT gibi Büyük Dil Modelleri’nin (LLM) etkisini de değerlendirdi. LLM’lerin yerini alabileceği meslekler arasında, telefonla satış görevlileri ilk sırada yer aldı.

Psikologlar da hem yapay zeka hem de sohbet botları tarafından tehdit edilen meslekler arasında. Sohbet botları, insanların duygusal sorunlarına yardımcı olmak için yapay zeka kullanıyor.

Din adamları da 1,42 puanla sohbet botlarına maruz kalma riski yüksek olan meslekler arasında. Araştırmaya göre, din adamlarının işini yapay zeka yapabilir.

YAPAY ZEKA TARAFINDAN YERİ ALINMAYACAK MESLEKLER

Araştırma, el emeği gerektiren işlerin, yapay zeka tarafından yerini alması ihtimalinin çok düşük olduğunu ortaya koydu.

Spor oyuncuları, çatı ustaları ve temel inşaat meslekleri, en düşük risk altında olan meslekler oldu.

İşte yapay zekanın yerini alamayacağı meslekler:

Spor oyuncuları

Çatı ustaları, kiremit ustaları ve döşeme ustaları

Sıvacılar

Çelik imalatçıları

Araç valeleri ve temizlikçiler

Ambulans şoförleri

Temizlikçiler

Zemin ve duvar döşemecileri

Metal plaka işçileri

Kuru temizlemeciler ve ütücüler

Pencere temizleyicileri

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g