deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

2000’den sonra sigorta yaptıranlar için fırsat! 5 aşamalı devrim! Emekli olma yaşı, ek emekli geliri

Çalışma ve emeklilikte yeni dönem! 5 aşamalı dev plan! Erken emeklilik, ek gelir, çalışma saatleri…

Güncel Yayın: 20 Ocak 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 20.01.2024 17:43:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesi ve 2023-2026 Orta Vadeli Programı’nda yer alan çalışma ve emeklilik reformları toplumun geniş bir kesimini yakından ilgilendiriyor. Ev hanımlarından kamu çalışanlarına, işçilerden annelere, emekliliğe hak kazanmaya çalışanlardan Bağ-Kur’lulara kadar herkes için yeni haklar ve imkanlar getirilecek.

Yeni Asır gazetesinden Faruk Erdem’in aktardığına göre, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bu reformların yasalaşması için belirlenen takvimi açıkladı. Bağ-Kur primlerinde indirim, ev hanımlarına sosyal güvenlik ve emeklilik, esnek ve uzaktan çalışma, tamamlayıcı emeklilik gibi yeni uygulamalar için çalışmalar başlatıldı. Peki bu reformlar nasıl uygulanacak, kimler nasıl faydalanacak?

İşte reformların detayları ve cevapları…

Birinci reform: Ev hanımına sosyal güvenlik ve erken emeklilik Yeni uygulama ne getirecek?

Aile Koruma Paketi kapsamında çalışma imkanı olmayan ya da emeklilik için yeterli primi bulunmayan ev hanımları için yeni bir sistem hayata geçirilecek. Bu sistemde ev hanımlarının primlerinin bir bölümü devlet tarafından ödenecek. Primlerini tamamlayan ev hanımları hem sosyal güvenlik hem de emeklilik hakkı elde edecek.

Devlet ne kadar ödeyecek?

Ev hanımlarının isteğe bağlı olarak ödeyecekleri primlerin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu yıl için ödenecek tutar ve hesaplama şu şekilde olacak: Aylık ödeme (2024) : 6.400,64 TL Devlet desteği aylık: 2.133,55 TL Yıllık devlet desteği: 25.602,56 TL

Ev hanımları nasıl emekli olacak?

Ev hanımlarının primleri ödendikten sonra emeklilik şartlarını yerine getirmeleri halinde emekli olabilecekler. Burada Bağ-Kur kapsamında 5400 gün prim yeterli olacak. Ayrıca daha önce çalışmış ve prim ödemiş ev hanımları da bu sistemden yararlanabilecek. Ev hanımları ve anneler için yıpranma payı benzeri bir uygulama da devreye girecek. Ev hanımları ve anneler ödedikleri primlere göre her yıl ek prim günü kazanacak. Örneğin 4 yıl prim ödeyen bir anne 5 yıl prim ödemiş sayılacak. Prim desteği süresince emeklilik yaşından da indirim yapılacak. Böylece ev hanımları ve anneler daha az primle daha erken emekli olabilecek.

İkinci reform: Bağ-Kur primi 7200 güne inecek Yeni uygulama ne olacak?

8 Eylül 1999 öncesi Bağ-Kur emeklilik şartları kadınlar için 7200 gün erkekler için ise 9000 gün olarak belirlenmişti. Sonraki dönemde ise hem kadınlar hem erkekler için 9 bin gün olarak uygulanmaya başlandı. Yapılacak düzenleme ile 9 bin gün olan prim ödeme gün sayısı 1.800 gün (5 yıl) düşürülerek 7.200’e indirilecek. Böylece 20008 sonrası SSK’lılarda uygulanan 7.200 gün şartıyla eşitlenmiş olacak. Bu düzenlemeden ilk olarak basit usulde vergi veren esnaf odalarına kayıtlı küçük esnaf ve sanatkarlar yararlanacak. Emeklilikte prim şartı 7.200 gün olarak uygulanacak. Yasal düzenleme sırasında bu kapsamın genişletilmesi de gündeme gelebilir. Bu durumda tüm Bağ-Kur’lular bu düzenlemeden faydalanabilecek. Düzenleme ne kazandıracak? Düzenleme yürürlüğe girdiğinde yaş şartını yerine getirmiş ancak 9 bin gün primi tamamlamamış 1 milyon civarında küçük esnaf 7.200 günü varsa hemen emekli olabilecek. Aynı şekilde EYT kapsamındaki küçük esnaf da yaş şartı aranmaksızın 7.200 günü tamamladığında emekli olabilecek. Bu şekilde esnaf için 5 yıl erken emekli olma imkanı doğacak. Böylece 5 yıl daha fazla prim ödemekten kurtulacaklar. Farklı kurumlarda olanlar da yararlanabilecek mi? Daha önce SSK’lı olarak çalışmış sonra Bağ-Kur’lu olan sigortalılar da eğer Bağ-Kur’da 3.5 yılı tamamlamışlarsa yeni düzenleme gereği 9 bin gün yerine 7.200 gün ile emekli olabilecekler.

Üçüncü reform: Tamamlayıcı emeklilik ile ikinci maaş İkinci emeklilik kimler için geçerli olacak? 

Kaynak: finans.mynet.com

Yorumlar (1)
Ahmet Kürkçü
22.01.2024 18:38
Yasalaşır ise hak mahrumiyeti önlenir. Az gün ile yıllar kaybedenler var
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g