deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

Akıllı saat ve yüzükler diyabet hastalarını yanıltabilir: FDA’dan kritik uyarı!

Diyabet hastaları için kan şekerini ölçmek hayati önem taşıyor. Ancak bunu yapmak için cilt altına iğne girmesi gerekiyor. Bazı akıllı saat ve yüzük üreticileri, bu ihtiyacı ortadan kaldıracak cihazlar geliştirdiklerini iddia ediyor.

Sağlık Yayın: 24 Şubat 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 24.02.2024 19:33:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Diyabet hastaları için kan şekerini ölçmek hayati önem taşıyor. Ancak bunu yapmak için cilt altına iğne girmesi gerekiyor. Bazı akıllı saat ve yüzük üreticileri, bu ihtiyacı ortadan kaldıracak cihazlar geliştirdiklerini iddia ediyor. Fakat ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu iddialara inanmamak gerektiğini açıkladı.

FDA, kan şekerini invaziv olmayan bir yöntemle ölçtüğünü söyleyen hiçbir akıllı saat veya yüzüğe onay vermediğini duyurdu. Ajans, bu tür cihazların güvenilir olmadığını ve diyabet hastalarına zarar verebileceğini belirtti.

FDA’nın bu uyarısı, sensörlerle bağlantılı olarak kan şekerini doğrudan ölçen akıllı saat uygulamalarını kapsamıyor.

Diyabet hastalarının vücutları, insülin hormonunu yeterli miktarda üretemiyor veya insüline karşı direnç gösteriyor. Bu nedenle kan şekerini düzenli olarak ölçmeleri ve ilaçlarını ayarlamaları gerekiyor.

Amerikan Diyabet Derneği’nden Dr. Robert Gabbay, FDA onaylı olmayan akıllı saat ve yüzük gibi cihazların kullanılmasının, hastaların yanlış ilaç dozu almasına ve kan şekerinin tehlikeli seviyelere çıkmasına yol açabileceğini söyledi. Bu durum, hastaların zihinsel karışıklık, koma ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

25 yıldır diyabet teknolojisini inceleyen Dr. David Klonoff ise, kan şekerini invaziv olmayan bir şekilde ölçmeye çalışan birçok şirket olduğunu ancak bunların hiçbirinin FDA standartlarını karşılayacak bir cihaz üretemediğini ifade etti.

Klonoff, akıllı saat ve yüzüklerin kan şekerini ölçmede yetersiz kaldığını, gözyaşı, ter ve tükürük gibi vücut sıvılarında kan şekerini ölçme girişimlerinin de başarısız olduğunu kaydetti. 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g