deneme bonusu veren siteler 2023 yarışan at

İlber Ortaylı'nın görüşü: 'Kıyıları halka açmalıyız.'

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'de kıyıların halkın kullanımına açılması gerektiğini vurgulayarak, şirketlerin kıyıları 'özel' alan ilan etmesini haydutluk olarak tanımladı.

Güncel Yayın: 21 Nisan 2024 - Pazar - Güncelleme: 21.04.2024 17:56:00
Editör - Editör
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin sahil şeritlerinin halka açılmasının önemine dikkat çektiği bir makale yazdı. Hürriyet gazetesindeki köşesinde yer alan yazısında, Galata Projesi’nin israfkar kullanımını eleştirdi ve gençlerin, öğrencilerin ve vatandaşların kıyı alanlarından mahrum bırakılmasına karşı çıktı. Ortaylı, bir lokanta gemisinin rıhtımı özel olarak işgal etmesini ve halkın geçiş hakkını engellemesini sert bir dille kınadı ve bu tür uygulamaların son bulması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin kıyı uzunluğunun sınırlı olduğunu belirten Ortaylı, Yunanistan, İtalya ve İspanya ile kıyaslama yaparak, Türkiye’nin sahil şeritlerinin daha dar olduğunu ve nüfus artışıyla birlikte bu alanların daha da değerli hale geldiğini ifade etti. Turgut Özal döneminde turizm öncülerinden Mukadder Sezgin’in, kıyılarda düzensiz yapılaşmaya karşı çıktığını ve bu konuda sıkı politikalar önerdiğini hatırlattı.

Ortaylı, Türkiye’nin nüfusu 80 milyonu aşmasına rağmen kıyı şeritlerinin genişlemediğini, Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara kıyıları arasında hem iklimsel hem de niteliksel farklılıklar bulunduğunu ve özellikle Marmara Denizi’nin kirlilik sorunuyla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Anayasal düzenlemelere rağmen kıyılara yapılaşmanın devam ettiğini ve bu durumun doğal dengeleri bozduğunu, sahil şeritlerini kapattığını ve turizm otoritelerinin bu konuda yeterince duyarlı olmadığını eleştirdi. Ortaylı, Türk halkının denize olan ilgisinin arttığını ve bu nedenle kıyıların halkın kullanımına açık olması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google-site-verification=0wkXGS2D-Fnp5eHi9UOEqU2FyclYPXn99jLjWWUpr_g